Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Demokrácia vagy hierarchia?

2013.04.06

demokracia.jpg

"A demokrácia szó az ógörög δημοκρατία (demokratia) szóból származik, jelentése a nép uralma. A szó töve a δημος (démosz) nép szó, a κρατειν (kratein) jelentése uralkodni, a ία (ia) pedig egy képző."

A közfelfogásban az idegen szavak használata inteligencára utal, azt mutatja, mennyire választékosan is tud beszélni az, aki gyakran él velük. 

Tapasztalatom szerint az idegen szavak használata arra való, hogy bevigyen minket az erdőbe, s ott jól eltévedjünk. 

Vegyük például a DEMOKRÁCIA szót. Nemrég - ha jól emlékszem 2011-ben a tudatos emberk nagy tömegben tüntettek a valódi demokráciáért. 

TÉRFOGLALÓ – VALÓDI DEMOKRÁCIÁT MOST!  - volt a megmozdulás neve. 

Már akkor is az volt a véleményem, hogy a demokrácia nem Istentől való, nem ez fogja meghozni számunkra az emberhez méltó életet. Mégsem tudtam megérteni magam sokakkal. Miért? Mert én is bementem az erdőbe e szó használata kapcsán...Mára sikerült kitalálnom. 

A DEMOKRÁCIA annyit tesz: NÉP URALOM.

Ha csak egy picit használom a tudásomat, akkor azonnal rájövök, hogy ez egy képtelenség. Teljsességel kizár, hogy a nép uralkodjon. Ugyanis a népnek NEM ez a dolga. A népnek az a dolga, hogy földet műveljen, kenyeret süssön, ruhát varrjon, cipőt készítse, tanítson, gyógyítson, vagy épp egy gépet gyártson...Az a nép, aki nem a doglát teszi, hanem nekilát uralkodni, annak nem lesz kenyere, ruhája, gépe...stb....vagy igen silány minőségben teljesít, hisz nem ér rá tenni a dolgát. 
Tehát a nép NE uralkodjon. 


A nép uralmát értelmezhetem másként is - csakhogy, ebben az értelmezésben nem fordíthatom DEMOKRÁCIÁNAK, hisz nem az URALKODNI igét használom: a nép uralja a saját magát. 
Lássuk mit jelent ez. A nép minden egyes egyéne uralja saját magát. Uralja a saját képességeit, tehetségét, vagyis TESZI A DOLGÁT! Ezt akkor tudja a le
gmagasabb szinten tenni, ha ehhez számára biztosítva vannak a feltételek. Ez már a gyermekneveléssel kezdődik. Ahogy eleink tették, 7 éves koráig semmi nem kötelező a gyermek számára, de bármiben segíthet. Ezáltal mire betölti a 7. életévét, világosan megmutatta a világ számára, hogy mivel szeret foglalkozni. Ennek alapján fog később tanulni, s választ magának munkát. Így minden ember a neki megfelelő munkát fogja végezni. Még az is, akinek az a dolga, hogy a többiek munkájához a feltételeket biztosítsa...s így, biztosak lehetünk benne, hogy valóban biztosítani is fogja. Az így szervezett társadalom SZENT URALOMban él. Idegen szóval...No...lássuk csak mit kapunk, ha bemegyünk az erdőbe:

 

"A hierarchia vagy (Ιεραρχία) görög eredetű összetett szó, a szent (ιερός), és az uralom (άρχω)szavakból áll."