Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Disznók elé gyöngyöt?

2015.07.12

disznok-ele-gyongyot.jpg„Ne adjátok azt, ami szent, az ebeknek, se gyöngyeiteket ne hányjátok a disznók elé, hogy meg ne tapossák azokat lábaikkal, és nektek fordulván meg ne szaggassanak titeket.” 

(Máté 7:6) 

 

Ez (nekem) nem arról szól, hogy valakit nézzünk le. Nem arról szól, hogy a tudás nem való egyeseknek. Hanem arról, hogy mindenkinek azt adjunk, ami neki való. 

A disznó egy okos állat, ráadásul kötődik is a gazdájához, ezért már sokan  kutya helyett disznót tartanak házikedvencként otthon, persze nem a nagytestűeket, vannak kisebb fajták is, azokat. 

De a disznó nem tud mit kezdeni a gyönggyel. Megenni nem lehet, és őt vajmi kevéssé érdekli a gyöngy szépsége...így aztán, ha jót akarok a disznónak, akkor nem gyöngyöt, hanem kukoricát vagy makkot...vagy más számára finom dolgot adok neki. 
Képzeld csak el, mi lenne, ha az éhes diszó elé ehetetlen, bár makulátlan tisztaságú gyöngyöt vetsz? Lábaikkal megtapossák azt, és téged meg jól meg fognak szaggatni...
Most azt mondod, Jézus nem így értette, és igazad is van. Bár....egy jó példázat több rétegű, tehát ez IS benne van.

Mi van még benne?    kiscocak.jpg

Ha egy kisgyermeknek Kölcsey-t, Ady-t, vagy Jókait olvasol fel esti mese gyanánt....- még ha örömmel fogadja is, hisz a szülő most vele foglalkozik - nem tudja jól beépíteni a hallottakat. Igaz, egy kisgyermek minden bizonnyal nem fogja ezért szülőjét megszaggatni...

Régen a TUDÁST őrizték, és nem tanítottak mindenkit. Manapság már bárki megveheti a tudást, akár könyvesboltba, akár előadáson, akár tanfolyamon. Senki nem nézi, hogy a vevő érett e az adott tudásra, vagy sem, a lényeg, hogy fizessen. Régen, egy jelöltet alaposan megfigyeltek, próbáknak vetették alá....figyelték, hogy vajon a "gyönggyel" tud e majd mit kezdeni. Jó lesz e számára, ha gyöngyöt kap...vagy még kukorica való neki. Nem önzésről szólt ez...mindig a jelölt érdekeit nézték. Manapság nem számít, hogy az illető, be tudja e majd fogadni a tudást, jól fogja tudni használni, vagy sem....nem nézik, hogy szárnyalni fog e majd vele, vagy....Ikarosz útjára lép....a lényeg, hogy fizessen.....
Jelenleg minden bokorba "prófétál" valaki...aki szentül hiszi, hogy nála az igazság....s sajnos, a legtöbb épp a "gyöngyöt tapossa" ezzel meg....s bizony, ha valaki megmutatná neki, hogy valójában mit is csinál....bizony neki megy, és megszaggatja azt.